EN HU

Institute of Nutrition

Uploaded publications:
212
Publications in DEA:
212
OA:
88
Date range:
2002-2025
2025
1.
Jevcsák, S., Diósi, G., Fülep, Á., Máthé, E.: A kovászolás technológiája, innovatív kovászolási lehetőségek.
In: A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVIII. Vándorgyűlésének Programja és az Előadások Összefoglalói. Szerk.: Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Budapest, 25, 2025.
2.
Virchea, L. I., Frum, A., Georgescu, C., Pecsenye, B., Máthé, E., Mironescu, M., Crăciunas, M. T., Totan, M., Tănăsescu, C., Gligor, F. G.: An Overview of the Bioactivity of Spontaneous Medicinal Plants Suitable for the Improvement of Lung Cancer Therapies.
Pharmaceutics. 17 (3), 1-39, (article identifier: 336), 2025.
Journal metrics:
D1 Pharmaceutical Science (2024)
3.
Bancea, G., Pecsenye, B., Nagy, R., Héjja, M., Máthé, E.: Anti-neuroinflammatorikus gemmoterápiás extraktumok elemzése.
In: A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVIII. Vándorgyűlésének Programja és az Előadások Összefoglalói. Szerk.: Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Budapest, 13, 2025. ISBN: 9786155606175
4.
Neji, C., Muthu, A., Huzsvai, L., Ungai, D., Seres, E., Prokisch, J., Máthé, E., Sipos, P.: Assessing data to optimize soybean protein extraction.
LWT-Food Sci. Technol. 217, 1-12, (article identifier: 117401), 2025.
Journal metrics:
D1 Food Science (2024)
5.
Neji, C., Muthu, A., Ungai, D., Seres, E., Domokos-Szabolcsy, É., Prokisch, J., Máthé, E., Sipos, P.: Assessing Deep Eutectic Solvent Efficiency by Optimizing Soybean Protein Extraction.
Food Bioprocess Technol. [Epub ahead of print], 1-15, 2025.
Journal metrics:
Q1 Food Science (2024)
Q1 Industrial and Manufacturing Engineering (2024)
Q1 Process Chemistry and Technology (2024)
D1 Safety, Risk, Reliability and Quality (2024)
6.
Héjja, M., György, É., Lóga, F. Á., Pacza, T., Nagy, R., Máthé, E.: Assessing the Antimicrobial Activity of Gemmotherapy Extracts.
7.
Rockaya, M., Pecsenye, B., Ellouze, M., Máthé, E., Baranyi, J.: Cardinal Temperatures of Bacillus licheniformis Growing in Various Plant-based Milk Alternatives.
Int. J. Food Microbiol. [Epub ahead of print], 2025.
Journal metrics:
Q1 Food Science (2024)
Q1 Medicine (miscellaneous) (2024)
Q1 Microbiology (2024)
D1 Safety, Risk, Reliability and Quality (2024)
8.
Nagy, R., Héjja, M., Máthé, E., Sipos, P.: Cirok alapú homoktövissel dúsított funkcionális sütőipari termékek fejlesztése és vizsgálata.
In: A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVIII. Vándorgyűlésének Programja és az Előadások Összefoglalói. Szerk.: Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Budapest, 37, 2025. ISBN: 9786155606175
9.
Aregawi, L. G., Csiki, Z.: Effects of ginger supplementation on quality of life in patients with functional dyspepsia: an open-label, clinical trial.
Advances in Integrative Medicine. [Epub ahead of print], (article identifier: 100477), 2025.
Journal metrics:
Q2 Complementary and Alternative Medicine (2024)
10.
Nagy, R., Pál, A., Gálné Remenyik, J., Sipos, P.: extraction of free and bound polyphenols from brans of sorghum bicolor using different solvents.
J. Microbiol. Biotech. Food Sci. 14, 1-7, (article identifier: 10906), 2025.
Journal metrics:
Q3 Biotechnology (2024)
Q3 Food Science (2024)
Q4 Microbiology (2024)
Q4 Molecular Biology (2024)
11.
Héjja, M., Pecsenye, B., Bancea, G., Pacza, T., Nagy, R., Oláh, N. K., György, É., Máthé, E.: Gemmoterápiás kivonatok antimikrobiális hatásának vizsgálata.
In: Paradigmaváltás a növénynemesítésben : A magyar növénynemesítők válaszai a nemzetközi trendekre. XXXI. Növénynemesítési Tudományos Napok - Összefoglalók. / Bóna Lajos, Kovács Szilvia, Molnár István, Pauk János, Polgár Zsolt, Veres Szilvia, Vida Gyula, Debreceni Egyetem, Debrecen, 111-111, 2025. ISBN: 9789634907190
12.
Héjja, M., György, É., Pacza, T., Oláh, N. K., Máthé, E.: Gemmoterápiás kivonatok antioxidáns- és antimikrobiális hatásának vizsgálata.
In: A Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLVIII. Vándorgyűlésének Programja és az Előadások Összefoglalói. Szerk.: Biró Lajos, Gelencsér Éva, Lugasi Andrea, Rurik Imre, Magyar Táplálkozástudományi Társaság, Budapest, 21, 2025. ISBN: 9786155606175
13.
Héjja, M., György, É., Lóga, F. Á., Nagy, R., Pacza, T., Sipos, P., Tankó, G., Laslo, É., Mészáros, N., Turcuş, V., Oláh, N. K., Máthé, E.: Gemmotherapy Extracts Like the Dog Rose, Lingonberry, Sea Buckthorn, Blackthorn, Common Grape, Hawthorn, Raspberry and Boxwood Feature Variable Yet Excelling Antimicrobial Effects.
Antibiotics. 14 (10), 1-39, (article identifier: 1052), 2025.
Journal metrics:
Q1 Biochemistry (2024)
Q1 Infectious Diseases (2024)
Q2 Microbiology (2024)
Q1 Microbiology (medical) (2024)
Q1 Pharmacology (medical) (2024)
D1 Pharmacology, Toxicology and Pharmaceutics (miscellaneous) (2024)
14.
Aregawi, L. G., Csiki, Z.: Ginger's nutritional implication on gastrointestinal health.
Clinical Nutrition Open Science. 61, 1-13, 2025.
Journal metrics:
Q3 Endocrinology, Diabetes and Metabolism (2024)
Q3 Nutrition and Dietetics (2024)
15.
Aregawi, L. G., Csiki, Z.: Ginger's nutritional implication on gastrointestinal health.
Clinical Nutrition Open Science. 61, 1-13, 2025.
Journal metrics:
Q3 Endocrinology, Diabetes and Metabolism (2024)
Q3 Nutrition and Dietetics (2024)
16.
Héjja, M., Nagy, R., Lóga, F. Á., Pacza, T., Máthé, E.: Homoktövis (Hippophae rhamnoides L.) termékek analitikai- és táplálkozás-élettani hatásainak vizsgálata = Assessment of the analytical and nutritional-physiological effects of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) products.
In: XXXI. Nemzetközi Vegyészkonferencia / 31th International Conference on Chemistry / Dr. MAJDIK Kornélia, Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) / Hungarian Technical Scientific Society of Transilvania, Kolozsvár, 1-2, 2025, (ISSN 2734-7109)
17.
Pál, A., Nagy, R., Sipos, P.: Kollagén és glicin alkalmazása meggylekvárban: újszerű lehetőségek a bőr és ízületek támogatására.
In: Doktoranduszok Fenntarthatósági Szimpóziuma 2025 : Absztraktkötet. Szerk.: Hajdú Péter, Doktoranduszok Országos Szövetsége, Budapest, 79, 2025. ISBN: 9786156457660
18.
Seresné Törős, G., Béni, Á., Balláné Kovács, A., Semsey, S., Ferroudj, A., Prokisch, J.: Production of Myco-Nanomaterial Products from Pleurotus ostreatus (Agaricomycetes) Mushroom via Pyrolysis.
Pharmaceutics. 17 (5), 1-19, (article identifier: 591), 2025.
Journal metrics:
D1 Pharmaceutical Science (2024)
19.
Répás, Z., Győri, Z., Buzás-Bereczki, O., Boros, L. G.: The biological effects of deuterium present in food.
Discov Food. 5 (1), (article identifier: 57), 2025.
Journal metrics:
Q1 Agricultural and Biological Sciences (miscellaneous) (2024)
Q1 Agronomy and Crop Science (2024)
Q1 Aquatic Science (2024)
Q2 Biochemistry, Genetics and Molecular Biology (miscellaneous) (2024)
20.
Pál, A., Keczkó, P., Sipos, P.: The effect of heat treatment on the antioxidant activity of sour cherry jams.
Agrártud. közl. 1, 121-126, 2025.
2024
21.
Neamtu, A. A., Maghiar, T. A., Turcuş, V., Maghiar, P. B., Căpraru, A. M., Lazar, B. A., Dehelean, C. A., Pop, O. L., Neamtu, C., Totolici, B. D., Máthé, E.: A comprehensive view on the impact of chlorogenic acids on colorectal cancer.
Curr. Issues Mol. Biol. 46 (7), 6783-6804, 2024.
Journal metrics:
Q2 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q2 Microbiology (medical)
Q3 Molecular Biology
22.
Khalfalla, M. A. R., Zsombik, L., Győri, Z.: Advancement of Sorghum Bicolor and Proso Millet as sustainable food products for human consumption.
23.
Aszalósné Balogh, R., Nagy, V., Csatári, G., Burzán, J., Diósi, G., Veres, S., Nagy, B. M., Máthé, E., Kovács, S.: Analysis of the lignin content of barley and wheat-based BSG = Analiza zawartości ligniny w BSG na bazie jęczmienia i pszenicy.
In: XXI School of Fermentation Technology. Ed.: Aleksander Poreda, School of Fermentation Technology, Krakow, 96-97, 2024.
24.
Khalfalla, M. A. R., Zsombik, L., Győri, Z.: Assessing Crude Protein Levels and Microelement Concentrations of Flour Grain Yield of Sorghum bicolor (L .) Moench Cultivars.
Agrobiodivers Improv Nutr, Health Life Qual. 8 (1), 9-16, 2024.
25.
Répás, Z., Győri, Z.: Comparison of the nutrient content of commercially purchased medium seed brown lentils with the world's leading database.
Eur. Food Res. Technol. 250, 1031-1042, 2024.
Journal metrics:
Q2 Biochemistry
Q2 Biotechnology
Q2 Chemistry (miscellaneous)
Q1 Food Science
Q1 Industrial and Manufacturing Engineering
DEENK University of Debrecen
© 2012 University of Debrecen