EN HU

Kaszás László

Kaszás László

Publication list

Uploaded publications:
50
Publications in DEA:
50
OA:
12
Date range:
2012-2025
2025
1.
Kaszás, L., Sándor, I.: A biodiverzitás nem múzeum, hanem üzemi stratégia.
MezőHír. 29 (10), 67-69, 2025.
2.
Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É., Fári, M., Veres, S., Kaszás, L., Kovács, Z., Eissa, F., Elhawat, N. A.: Agricultural sustainability and the challenges of selenium nanoparticles (SeNPs): Their role in supporting the environmental economy.
Plant Stress. 16, 1-23, (article identifier: 100846), 2025.
Journal metrics:
D1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics (2024)
D1 Plant Science (2024)
3.
Veres, S., Simkó, A., Kiss, L., Makleit, P., Basal, O., Domokos-Szabolcsy, É., Kovács, S., Bákonyi, N., Kaszás, L., Kovács, Z., Aszalósné Balogh, R., Fári, M.: Biológiai alapok, a növénytermesztés innovációja.
In: Kihívások és megoldások a szántóföldi növénytermesztésben: Prof. Dr. Pepó Péter 70 éves. Szerk.: Csajbók József, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 228-234, 2025. ISBN: 9789634907015
4.
Földvári, M., Koroknai, J., Domokos-Szabolcsy, É., Kaszás, L.: Csicsóka (Helianthus tuberosus L.) in vitro mikroszaporításának technológiai fejlesztése.
In: Paradigmaváltás a növénynemesítésben : A magyar növénynemesítők válaszai a nemzetközi trendekre. XXXI. Növénynemesítési Tudományos Napok - Összefoglalók. / (szerk.) Bóna Lajos, Kovács Szilvia, Molnár István, Pauk János, Polgár Zsolt, Veres Szilvia, Vida Gyula, Debreceni Egyetem, Debrecen, 106, 2025. ISBN: 9789634907190
5.
Yavuz, S. R., Alshaal, T. A. A. I., Suhartini, W., Bákonyi, N., Kovács, Z., Kaszás, L., Veres, S., Fári, M., Elhawat, N. A., Domokos-Szabolcsy, É.: Leaf protein concentrate as a nutrient-dense protein source from vetch and triticale mixture: A comparative analysis of fermentation techniques.
Food Chem. X. [Epub ahead of print] 1, 1-34, (article identifier: 103153), 2025.
Journal metrics:
D1 Analytical Chemistry (2024)
D1 Food Science (2024)
6.
Kiss, A., Elhawat, N. A., Kovács, Z., Kaszás, L., Béni, Á., Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T. A. A. I.: Optimizing mung bean and soybean hydrolysis for the generation of bioactive peptides of potential functional food applications.
Food Chemistry: X. 1, 1-14, (article identifier: 102925), 2025.
Journal metrics:
D1 Analytical Chemistry (2024)
D1 Food Science (2024)
7.
Kovács, Z., Kaszás, L., Koroknai, J., Fári, M., Veres, S., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A., Domokos-Szabolcsy, É.: Optimzing selenium fertilization in Medicago sativa L.: Impacts on plant growth, Se uptake, and SeMet formation.
In: Plant Biology Europe 2025: Programme and Book of Abstracts, [s.n.], Budapest, 148, P-99, 2025. ISBN: 9786156833020
8.
Suhartini, W., Yavuz, S. R., Kovács, Z., Kaszás, L., Cziáky, Z., Kruppa, J., Fári, M., Veres, S., Elhawat, N. A., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É., Bákonyi, N.: Physicochemical Properties and Bioactive Compounds of Leaf Protein Concentrate from Green Pea and Triticale Mixture: A Comparative Study of Thermal and Non-thermal Processing Techniques.
Food Bioprocess Technol. 19 (1), 1-18, (article identifier: 36), 2025.
Journal metrics:
Q1 Food Science (2024)
Q1 Industrial and Manufacturing Engineering (2024)
Q1 Process Chemistry and Technology (2024)
D1 Safety, Risk, Reliability and Quality (2024)
9.
Földvári, M., Koroknai, J., Veres, S., Kovács, Z., Domokos-Szabolcsy, É., Kaszás, L.: Technological development of in vitro micropropagation of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.).
In: Plant Biology Europe 2025: Programme and Book of Abstracts, -, Budapest, 154, P-37, 2025. ISBN: 9786156833020
10.
Rácz, T., Kaszás, L.: Vetőmag-előkezelési módszerek alkalmazása a gazdaságokban.
MezőHír. 29 (7), 66-68, 2025.
2024
11.
Hodossi, S., Kaszás, L.: A csemegekukorica (Zea mays var. saccharata) termesztése.
Mezőhír. 28 (2), 10-12, 2024.
12.
Kaszás, L., Hodossi, S.: A fejes saláta (Lactuca sativa var. capitata) meghatározó zöldségnövényünk lehetne.
Mezőhír. 28 (3), 70-71, 2024.
13.
Kaszás, L., Kovács, Z., Elhawat, N. A., Koroknai, J., Fári, M., Cziáky, Z., Veres, S., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É.: A parlagfű, az amarant és a mungóbab biofinomítási potenciáljának feltárása.
In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 47, 2024. ISBN: 9789634906568
14.
Domokos-Szabolcsy, É., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A., Kovács, Z., Kaszás, L., Béni, Á., Kiss, A.: Enhanced Oligopeptide and Free Tryptophan Release from Chickpea and Lentil Proteins: A Comparative Study of Enzymatic Modification with Bromelain, Ficin, and Papain.
Plants-Basel. 13 (21), 1-22, (article identifier: 3100), 2024.
Journal metrics:
Q1 Ecology
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Plant Science
15.
Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Elhawat, N. A., Fári, M., Cziáky, Z., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É.: Identification of key parameters and phytochemical composition of fiber and brown juice by-products from green biomass of Jerusalem artichoke (Helianthus tuberosus L.).
Biomass Bioenerg. 188, 1-11, (article identifier: 107332), 2024.
Journal metrics:
D1 Agronomy and Crop Science
D1 Forestry
Q2 Renewable Energy, Sustainability and the Environment
Q1 Waste Management and Disposal
16.
Kovács, Z., Kaszás, L., Veres, S., Koroknai, J., Elhawat, N. A., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É., Fári, M.: Lucerna levélfehérje-koncentrátum és zöldlé felhasználása: lisztkeverékek táplálkozástani, funkcionális és érzékszervi értékelése.
In: XX. Tiszántúli Agrártudományi Napok : Absztraktkötet / (szerk.) Veres Szilvia, Stündl László, Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Debrecen, 52, 2024. ISBN: 9789634906568
17.
Kaszás, L.: Mit hoz még a klímaválság? Valóban a gombáké a jövő?.
Mezőhír. 28 (4), 74-75, 2024.
2023
18.
Kaszás, L., Hodossi, S.: A csicsóka szerepe a termesztésben a klímaváltozás korában.
Mezőhír. 27 (10), 10-11, 2023.
19.
Kaszás, L., Hodossi, S.: Az alkalmazkodás lehetőségei.
Magyar Mezőgazdaság. 78 (29), 34-35, 2023.
20.
Domokos-Szabolcsy, É., Yavuz, S. R., Picoli, E. A. d. T., Fári, M., Kovács, Z., Tóth, C., Kaszás, L., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A.: Green biomass-based protein for sustainable feed and food supply: An overview of current and future prospective.
Life (Basel). 13 (2), 1-37, (article identifier: 307), 2023.
Journal metrics:
Q2 Biochemistry, Genetics and Molecular Biology (miscellaneous)
Q2 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Paleontology
Q2 Space and Planetary Science
21.
Hodossi, S., Kaszás, L.: Hasznos tudnivalók a paradicsomról és hazai termesztéséről.
Mezőhír. 27 (11), 62-64, 2023.
22.
Kovács, Z., Soós, Á., Kovács, B., Kaszás, L., Elhawat, N. A., Razem, M., Veres, S., Fári, M., Koroknai, J., Alshaal, T. A. A. I., Domokos-Szabolcsy, É.: Nutrichemical alterations in different fractions of multiple-harvest alfalfa (Medicago sativa L.) green biomass fortified with various selenium forms.
Plant Soil. 487 (1-2), 173-195, 2023.
Journal metrics:
D1 Plant Science
Q1 Soil Science
2022
23.
Kovács, Z., Koroknai, J., Kaszás, L., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É., Elhawat, N. A., Alshaal, T. A. A. I.: Alfalfa-based green biorefinery: experiences and challenges based on a five-year project.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 63-63, 2022. ISBN: 9789634904687
24.
Domokos-Szabolcsy, É., Veres, S., Kovács, S., Bákonyi, N., Makleit, P., Elhawat, N. A., Kovács, Z., Kaszás, L., Alshaal, T. A. A. I., Fári, M.: From crops in field to space plants grown in ground bioregenerative life-support facilities: the potential of green biorefining with reflecting the environmental challenges.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 22-22, 2022. ISBN: 9789634904687
25.
Kaszás, L., Kovács, Z., Koroknai, J., Alshaal, T. A. A. I., Elhawat, N. A., Fári, M., Domokos-Szabolcsy, É.: Possible uses of jerusalem artichoke (Heliathus Tuberosus l.) for green biorefining.
In: Biotechnology at the University of Debrecen - 2022 International Symposium : abstarct book, Faculty of Science and Technology, Department of Molecular Biotechnology and Microbiology, Institute of Biotechnology and Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Management, Central Laboratory of Agricultural and Food Products, Debrecen, 61-61, 2022. ISBN: 9789634904687
DEENK University of Debrecen
© 2012 University of Debrecen