EN HU

Department of Genetics and Applied Microbiology

Uploaded publications:
256
Publications in DEA:
213
OA:
86
Date range:
1983-2024
2024
1.
Németh, B., Imre, A., Rácz, H. V., Harmath, A., Murvai, K., Antunovics, Z., Pócsi, I., Kovács, R. L., Pfliegler, V. P.: A Compendium of Saccharomyces yeasts with sequenced genomes.
In: A Magyar Mikrobiológiai Társaság 2024. évi Nagygyűlése : Absztraktok / Magyar Mikrobiológiai Társaság és az MMT Alapítványa, Magyar Mikrobiológiai Társaság és az MMT Alapítványa, Siófok, 72-73, 2024.
2.
Batta, G., Papp, L. A., Ács-Szabó, L., Adácsi, C., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Miklós, I.: A Schizosaccharomyces japonicus képes a Fusarium graminearum gátlására és olyan enzimek termelésére, amelyek részt vehetnek a mikotoxinok elleni toleranciában és a biológiai detoxifikációban = Schizosaccharomyces japonicus can inhibit the growth of Fusarium grami- nearum and produce proteins that may be involved in mycotoxin tolerance and biological detoxification.
In: VII. Magyar Mikológiai Konferencia : Absztraktkötet. Szerk.:: Dima Bálint; Papp Viktor, MATE, Magyar Mikológiai Társaság, 2024, 118-119, 2024. ISBN: 9789636230982(pdf)
3.
Király, S., Pápai, I., Papp, L. A., Balázsi, D., Oláh, A., Pázmándi, K. L., Porubska, S., Szűcs, M., Pócsi, I., Benkő, Z.: A YAP1 transzkripciós faktor szerepe a Candida Auris humán patogén törzsben.
In: Biotechnológia a Debreceni Egyetemen - 2024 Szimpózium Absztraktfüzet, Természettudományi és Technológiai Kar, Biotechnológiai Intézet, Molekuláris Biotechnológiai és Mikrobiológiai Tanszék, Debreceni Egyetem, 41, 2024. ISBN: 9789634906612
4.
Murguia-Romero, M., Calderón-Torres, C. M., Uribe-García, A., Garrido-Garduno, T., Serrand-Estrada, B., Pérez-Calderón, D. M., Ávila-Lavara, A. J., Antunovics, Z.: Design of a Website to Support the Teaching-Learning Process of Genetics.
ETiE. 7 (1), 59-74, 2024.
5.
Batta, G., Papp, L. A., Ács-Szabó, L., Adácsi, C., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Miklós, I.: Élesztőgomba-fuzárium együttes tenyészetek vizsgálata = Examination of yeast-Fusarium co-cultures.
In: VII. Magyar Mikológiai Konferencia : Absztraktkötet. Szerk.:: Dima Bálint; Papp Viktor, MATE, Magyar Mikológiai Társaság, 2024, 120-121, 2024. ISBN: 9789636230982(pdf)
6.
Gálné Remenyik, J., Csige, L., Dávid, P., Fauszt, P., Szilágyi-Rácz, A. A., Szőllősi, E., Bacsó, Z. R., Szepsy, I., Molnár, K., Rácz, C., Fidler, G., Kállai, Z., Stündl, L., Dobos, A., Paholcsek, M.: Exploring the interplay between the core microbiota, physicochemical factors, agrobiochemical cycles in the soil of the historic tokaj mád wine region.
PLoS One. 19 (4), 1-24, (article identifier: 0300563), 2024.
Journal metrics:
Q1 Multidisciplinary (2023)
7.
Sipiczki, M., Czentye, K., Kállai, Z.: High intragenomic, intergenomic, and phenotypic diversity in pulcherrimin-producing Metschnikowia yeasts indicates a special mode of genome evolution.
Sci. Rep. 14 (1), 1-13, (article identifier: 10521), 2024.
Journal metrics:
D1 Multidisciplinary (2023)
8.
Drezek, K., Grabiec, A. K., Antunovics, Z.: Novel Saccharomyces uvarum x Saccharomyces kudriavzevii synthetic hybrid with enhanced 2-phenylethanol production.
Microb Cell Fact. 23 (1), 203-213, (article identifier: 203), 2024.
Journal metrics:
Q1 Applied Microbiology and Biotechnology (2023)
Q1 Bioengineering (2023)
Q1 Biotechnology (2023)
9.
Brysch-Herzberg, M., Jia, G. S., Sipiczki, M., Seidel, M., Zhang, W. C., Du, L. L.: Reinstatement of the fission yeast species Schizosaccharomyces versatilis Wickerham et Duprat, a sibling species of Schizosaccharomyces japonicus.
Yeast. 41 (3), 108-127, 2024.
Journal metrics:
Q2 Applied Microbiology and Biotechnology (2023)
Q3 Biochemistry (2023)
Q3 Bioengineering (2023)
Q2 Biotechnology (2023)
Q3 Genetics (2023)
Q2 Medicine (miscellaneous) (2023)
10.
Murvai, K., Rácz, H. V., Horváth, E., Németh, B., Imre, A., Pereira, K. N. O., Antunovics, Z., Peles, F., Sipos, P., Béri, B., Pusztahelyi, T., Pócsi, I., Pfliegler, V. P.: The bacterial and yeast microbiota in livestock forages in Hungary.
BMC Microbiol. 24 (1), 1-11, (article identifier: 340), 2024.
Journal metrics:
Q2 Microbiology (2023)
Q2 Microbiology (medical) (2023)
11.
Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Miklós, I.: Understanding the molecular mechanisms of human diseases: the benefits of fission yeasts.
Microb. Cell. 11 (1), 288-311, 2024.
Journal metrics:
Q1 Applied Microbiology and Biotechnology (2023)
Q1 Biochemistry, Genetics and Molecular Biology (miscellaneous) (2023)
Q2 Cell Biology (2023)
Q2 Genetics (2023)
Q2 Microbiology (2023)
Q2 Molecular Biology (2023)
Q2 Virology (2023)
Q1 Parasitology (2023)
2023
12.
Szűcs, Z., Plaszkó, T., Bódor, E., Csoma, H., Ács-Szabó, L., Kiss-Szikszai, A., Vasas, G., Gonda, S.: Antifungal Activity of Glucosinolate-Derived Nitriles and Their Synergistic Activity with Glucosinolate-Derived Isothiocyanates Distinguishes Various Taxa of Brassicaceae Endophytes and Soil Fungi.
Plants-Basel. 12 (14), 1-13, (article identifier: 2741), 2023.
Journal metrics:
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q1 Ecology
Q1 Plant Science
13.
Pusztahelyi, T., Kovács, S., Adácsi, C., Miklós, I., Pócsi, I.: Biological elimination of Fusarium mycotoxins: yeasts and bacteria in work.
In: International Conference on New Horizons in Biotechnology: Abstract book, CSIR - National Institute For Interdisciplinary Science and Technology (NIIST), Trivandrum, India, 144, 2023.
14.
Yousef, M., Szabó, I., Murányi, J., Illien, F., Soltész, D., Bató, C., Tóth, G., Batta, G., Nagy, P., Sagan, S., Bánóczi, Z.: Cell-Penetrating Dabcyl-Containing Tetraarginines with Backbone Aromatics as Uptake Enhancers.
Pharmaceutics. 15 (1), 1-22, (article identifier: 141), 2023.
Journal metrics:
Q1 Pharmaceutical Science
15.
Csoma, H., Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Kállai, Z., Miklós, I., Sipiczki, M.: Characterization of Zygosaccharomyces lentus Yeast in Hungarian Botrytized Wines.
Microorganisms. 11 (4), 1-17, (article identifier: 852), 2023.
Journal metrics:
Q2 Microbiology (medical)
Q2 Microbiology
Q2 Virology
16.
Brejová, B., Hodorova, V., Lichancová, H., Peričková, E., Šoucová, V. A., Sipiczki, M., Vinař, T., Nosek, J.: Chromosome-Level Genome Assembly of the Yeast Candida verbasci.
Microbiol. Resour. Ann. 12 (3), 1-8, (article identifier: 23), 2023.
Journal metrics:
Q4 Genetics
Q3 Immunology and Microbiology (miscellaneous)
Q4 Molecular Biology
17.
Luzics, S., Tóth, Á., Barna, T., Szabó, E., Nagy, I., Horváth, B., Nagy, I. P., Varecza, Z., Batáné, V. I., Kukolya, J.: Cloning, expression, and biochemical characterisation of a novel endomannanase from Thermobifida alba.
Acta Aliment. 52 (3), 502-519, 2023.
Journal metrics:
Q3 Food Science
18.
Rakonczás, N., Kállai, Z., Kovács, B., Antal, G., Szabó, S., Holb, I.: Comparison and Intercorrelation of Various Bentonite Products for Oenological Properties, Elemental Compositions, Volatile Compounds and Organoleptic Attributes of White Wine.
Foods. 12 (2), 1-30, (article identifier: 355), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Plant Science
Q1 Health Professions (miscellaneous)
Q1 Health (social science)
Q2 Microbiology
19.
Sipiczki, M., Hrabovszki, V.: Corrigendum to "Galactomyces candidus diversity in the complex mycobiota of cow-milk bryndza cheese comprising antagonistic and sensitive strains" [Int. J. Food Microbiol. 388 (2023) 110088].
Int. J. Food Microbiol. 391-393, 1-1, (article identifier: 110149), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
20.
Ács-Szabó, L., Papp, L. A., Takács, S., Miklós, I.: Disruption of the Schizosaccharomyces japonicus lig4 Disturbs Several Cellular Processes and Leads to a Pleiotropic Phenotype.
J. Fungi. 9 (5), 1-16, (article identifier: 550), 2023.
Journal metrics:
Q1 Ecology, Evolution, Behavior and Systematics
Q2 Microbiology (medical)
Q1 Plant Science
21.
Sipiczki, M., Hrabovszki, V.: Galactomyces candidus diversity in the complex mycobiota of cow-milk bryndza cheese comprising antagonistic and sensitive strains.
Int. J. Food Microbiol. 388, 1-8, (article identifier: 110088), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
22.
Sipiczki, M.: Identification of antagonistic yeasts as potential biocontrol agents: Diverse criteria and strategies.
Int. J. Food Microbiol. 406, 1-14, (article identifier: 110360), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
23.
Pócsi, I., Pákozdi, K., Miskei, M., Benkő, Z., Papp, L. A., Pusztahelyi, T., Virág, E.: Recent results in Fusarium verticillioides research at the University of Debrecen.
In: 7th International Conference on Emerging Trends and Innovations in Biotechnology BIOSPECTRUM 2023: Souvenir and Abstracts, School of Biosciences, Mar Athanasios College For Advanced Studies Tiruvalla (MACFAST), Tiruvalla, Kerala, India, 19, 2023.
24.
Brysch-Herzberg, M., Jia, G. S., Sipiczki, M., Seidel, M., Li, W., Assali, I., Du, L. L.: Schizosaccharomyces lindneri sp. nov., a fission yeast occurring in honey.
Yeast. 40 (7), 237-253, 2023.
Journal metrics:
Q2 Applied Microbiology and Biotechnology
Q3 Biochemistry
Q3 Bioengineering
Q2 Biotechnology
Q3 Genetics
Q2 Medicine (miscellaneous)
25.
Csoma, H., Kállai, Z., Czentye, K., Sipiczki, M.: Starmerella lactis-condensi, a yeast that has adapted to the conditions in the oenological environment.
Int. J. Food. Microbiol. 401 (1), 1-10, (article identifier: 110282), 2023.
Journal metrics:
Q1 Food Science
Q1 Medicine (miscellaneous)
Q2 Microbiology
Q1 Safety, Risk, Reliability and Quality
DEENK University of Debrecen
© 2012 University of Debrecen